Från ko till biogas

– ett klimatsmart jordbruk

 

På Hagelsrums Gård sluter vi i familjen Birgersson cirkeln från ko till biogastankstation. När vi tog över driften av gården 2008 var vår vision att skapa ett cirkulärt och klimatsmart jordbruk. Nu ger vi också tillbaka till naturen.

Med 650 mjölkkor på 500 hektar producerar vi årligen sju miljoner liter mjölk samtidigt som vi föder upp kalvar och odlar foder- och växtgrödor. Genom kogödsel blev vi tidigt hållbart självförsörjande på elektricitet, och sedan 2012 har vi utvecklat vår verksamhet med produktion av biogas i allt större omfattning. Nu ser vi även till att leverera den.

Biogas som drivmedel

Sedan 2018, då vår stora rötkammare och uppgraderingsanläggning stod klar, har vi tagit stora kliv inom biogasproduktionen och distributionen.

Under 2019 och 2020 har vi öppnat fyra biogastankstationer, eller mackar, i Målilla, Vimmerby, Högsby och Hultsfred. Genom utbyggda ledningar och samarbetspartners tankbilar skickar vi den slutgiltiga biogasprodukten direkt från vår anläggning på Hagelsrums Gård till mackarna. Det är vad vi kallar hållbart.

Vi driver den hållbara utvecklingen framåt

Utöver egen distribution levererar vi även biogas som drivmedel tillEons biogasstationer längs E22:an, där till exempel Kalmar länstrafik kör majoriteten av sina fordon på biogas.

Vi slår oss dock inte till ro här. Vi älskar vårt yrke och vår bransch och ser redan nya utvecklingsmöjligheter för verksamheten. Tillsammans med våra partners vill vi fortsätta driva den hållbara utvecklingen framåt även framöver!

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår